Griepvaccinatie

Home / Nieuws / Algemeen / Griepvaccinatie

Griepvaccinatie

Elke maand ontvangt u van ons nieuws uit de wet of media. Dit keer willen wij uw aandacht richten op de griepvaccinaties.

Griep is de meest voorkomende verzuimreden in Nederland en kan uw bedrijfsproces nadelig beïnvloeden. Onderzoek heeft aangetoond dat griepvaccinatie resulteert in een duidelijk lager ziekteverzuim tijdens het winterseizoen en dit levert u uiteraard een kostenbesparing op. Als een van uw medewerkers door griep wordt geveld, is deze al gauw zo’n vijf tot zeven dagen uit de roulatie!

Het belang van de griepvaccinatie
De griepvaccinatie of griepprik voorkomt de ernstige complicaties die kunnen optreden tijdens de griep, zoals longontsteking, acute long- en hartziekten en beroertes.

Voor het griepvaccin is het ziekmakende deel van het virus verwijderd, zodat de griepprik nooit griep kan veroorzaken. Het griepvaccin prikkelt het afweersysteem, alleen wordt je er niet ziek van.

Effect en bijwerkingen van de griepprik
De griepprik is niet 100% effectief, maar toch zinvol, want de griepprik verkleint de kans dat iemand griep krijgt aanzienlijk en het kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Mocht iemand toch nog griep krijgen na de vaccinatie dan zal:

  • de griep milder verlopen,
  • de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn en
  • de kans kleiner worden dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert.

Omdat het griepvirus voortdurend verandert, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast.

Als mensen zeggen griep te hebben, dan is dat vaak geen echte griep. De klachten bij een verkoudheid lijken op griep maar bij een echte griep (influenza) krijg je koorts en duren de symptomen langer dan bij een verkoudheid. De koorts zal na een dag weer afnemen en het herstel duurt een dag of vier, maar soms ook langer.

De griepprik kent vrijwel geen bijwerkingen, de griepprik zet het immuunsysteem aan tot de vorming van antistoffen. Een enkeling voelt zich dan even niet lekker. Dat men echt ziek wordt met hoofdpijn, lusteloosheid en verhoging, is zeldzaam en gebeurt vooral bij kinderen die nooit met een griepvirus in aanraking zijn gekomen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar geprikt is. Deze zijn meestal na dag weer verdwenen.

Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als u na die 2 weken in aanraking komt met een van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt ongeveer 6 maanden.

Vrijwillige griepprik voor uw werknemers
Om ziekteverzuim door griep te beperken, bieden wij u in samenwerking met ArGon Groep daarom de mogelijkheid om uw werknemers vrijwillig te laten vaccineren tegen griep op uw eigen locatie!

De vaccinaties tegen griep dienen vanaf halverwege oktober tot en met uiterlijk de eerste week van december plaats te vinden.

Als u dit jaar uw werknemers wilt laten vaccineren tegen griep, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor voor aanvullende informatie.

Voor nu wensen we u een fijne zomer toe!